Aggie Village


Davis, California

Located on the southern edge of Davis’ downtown district, Aggie Village balances the University’s critical need for affordable faculty housing with the neighborhood’s desire for walkable downtown retail and restaurants.  Its important location integrates the campus with the town’s historic downtown fabric and serves as a gateway to the City and the UC Davis campus. 

The project’s diverse housing component includes a collection of duplexes, single-family homes and one-room backyard cottages.  Varying design styles help buildings complement the eclectic architectural character of the surrounding neighborhood.  The retail portion of the project, known as ‘Davis Commons’, contains of several small shops and restaurants cradling a street-facing communal open space. A large book store anchors the retail component of the site.

Both Aggie Village and Davis Commons are seamlessly integrated with a city-wide bicycle trail and pedestrian path system, offering safe and easy access from important destinations throughout the City and University.  The site sits adjacent a university-maintained arboretum, improved in conjunction with the project.  



Retail center facing Davis Commons
Site Plan
Duplex along 1st Street with bicycle path
Outdoor dining at retail center
Single family homes with side-drive parking configuration
1st Avenue bicycle path

Project Summary



University of California, Davis, California


Neighborhood Plan


Mixed-use plan on 12 ac (5 ha) site | 55 DUs | neighborhood-serving retail


Design completed 1993 | Constructed 1997