Maui Research and Technology Park

Location: 

Maui, Hawaii

The Maui Research and Technology Park plan was an effort to revitalize an underperforming technology park by adding flexibility and mixed use. The Park is located in the South Maui town of Kihei, but divided from the town by a highway and a golf course, with undeveloped land on all other sides. Existing buildings are one and two stories, all sitting behind deep setbacks used for parking.

The plan’s primary strategies were mixing uses and diversifying the offering. Technology companies thrive in areas with mixes of uses and activities, especially young businesses which depend on the connections enabled by diverse environments and the associated labor pool. The plan proposed new commercial uses such as a business hotel, local serving retail and restaurants, and new civic, recreational and residential uses. New housing will appeal to the Park’s workers and provide a base of customers for the Park-serving commercial establishments. As for diversifying the offering, the current condition of the Park is one of uniformity and rigid isolation, a situation most suited to attracting older, mid-size businesses. This one-size-fits-all environment does not provide the types of flexible spaces which allow new businesses to grow. The plan proposed a variety of spaces, including those of different costs and sizes, to allow businesses to occupy the space most suitable for their stage of life.

The overall vision: the Employment Core, Mixed Use Center and residential zones
View of central open space in Mixed Use Center
The Park’s existing development is isolated and auto-oriented
Small scale flex buildings will provide adaptable startup space for businesses

Project Summary

    

Client: 

Maui Research and Technology Partners, LLC (Kihei, Hawaii)

Type: 

Master Plan | Development Code

Program: 

Business park revitalization of a 401 ac (162 ha) site with special emphasis on building an area of creative research and collaboration to diversify the island’s economy | 1,250 DUs | 2.8m sq ft (260k sq m) non-residential uses

Status: 

Design completed December 2010